Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Divattrend Trendi Divat

Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélekemelő pillanatok

Mit jelent az upcycling?

2022. november 14. 13:29 - RottenBiller

Hogyan tudjuk alkalmazni az upcyclinget a mindennapok során?

 upcycling.jpg

 

Az upcycling szót akkor szoktuk használni, amikor a melléktermékekből vagy a haszontalanná vált termékekből egy új és jobb minőségi terméket hozunk létre. Az upcycling kreatív újrafelhasználást jelent. Az új tárgynak lehet művészi, illetve környezeti értéke.

 

A downcycling ellentéte. A downcycling során a hulladékot újrahasznosítás során szintén átalakítjuk valami más termékké, azonban a létrejött új termék gyengébb minőségű lesz. Első alkalommal 1994-ben egy cikkben jelent meg a upcycling és a downcycling kifejezés.

 

Szintén meg kell különböztetni az upcycling és a recycling kifejezéseket. A recycling pedig újra hasznosítást jelent. A hulladékanyagokból származó energia visszanyerése szerepel ebben a koncepcióban. Ha az újrafelhasználás és az újrahasznosítás testvérek, akkor az upcycling az unokatesó!

 

A huszadik század folyamán a talált tárgyak újra felhasználása hagyománnyá vált a mainstream médiában. A divatban a tervezők az ipari textilhulladékból, illetve a meglévő ruházatot, mint alapanyagot felhasználva kezdtek dolgozni.

 

A gyártott textileknek a 85%-a a hulladéklerakóba kerül az Amerikai Egyesült Államokban. A fast fashion, gyors és eldobható darabjaival szemben kínál alternatívát a fenntartható divat, amelynek része az upcycling.

 

Amikor a fenntartható divattal kapcsolatban beszélünk az upcyclingről, már nem, a dadaista művészek vagy a nagy divattervezők egyedi megnyilvánulásaira gondolunk. Sokkal inkább attól lesz értékes az upcycling, amikor arról beszélünk, hogy az olyan emberek, mint te vagy én és bárki, hogyan tudja alkalmazni az upcyclinget a saját ruháival kapcsolatban.

 

Ha tetszett és szeretnél még olvasni minket, iratkozz fel a Google News csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról és kedveld Facebook oldalunkat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://divattrend-trendi-divat.blog.hu/api/trackback/id/tr5717978318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása