Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Divattrend Trendi Divat

Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélekemelő pillanatok

A világ első világhírű divattervezője

2022. július 28. 12:28 - RottenBiller

Nincsen semmi új, kivéve azt, amit elfelejtenek

 pexels-martijn-adegeest-587845.jpg

 

A divat ma egy globális iparág. A legtöbb nagy ország rendelkezik divatiparral. A divatban hét ország szerzett magának globális, nemzetközi hírnevet. Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Japán, Németország és Belgium.

A divatvilág négy nagy divatfővárossal rendelkezik. Párizs, Milánó, New York és London. A világ divatfővárosának Párizst tekintik.

 

A legjobb olaszországi divatmárkák

Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mellett Olaszország a világ vezető országa a divattervezés területén. Az olasz kulturális életnek mindig is fontos része volt a divat. La bella figura tartja az olasz közmondás, amelynek jelentése magyarul: a jó megjelenés, megtartja jelentőségét.

 

 

A divattervezés története a ruhák, cipők, divat kiegészítők tervezésére és kivitelezésére vonatkozik. A modern ipar egy egyes tervezők által működtetett cégek vagy divatházak köré épül. 1858-tól kezdődően az angol Charles Friderick Worth munkásságával kezdődik a divatházak és a haute couture története.

Az 1720-as évek folyamán a királynő öltöztetője a francia arisztokrácia nagyasszonyai által keresett személyé vált. A század közepén országos elismerést szereztek maguknak az olyan divatkereskedők, mint ie Madeleine Duchapt, Mademosielle Alexandre vagy Le siur Beaulard. Az első nemzetközileg is ismert divattervezőnek Rose Bertint tartják.

 

A nagy francia divatházak

Franciaországban a divat a gazdaság fontos része, ezért az ország társadalmi életében és kultúrájában is fontos téma a franciaországi divat. A XV. században vált kiemelkedővé a divat Franciaországban. Jean-Baptiste Colbert, a királyi pénzügyminiszter azt mondta: „A divat Franciaország számára az, ami Peru aranybányái Spanyolországnak…”

 

 

Marie-Jeanne Rose Bertin 1747 és 1813 között élt. Francia kalapkészítő volt. Marie Antoinette királynő ruhakészítője. Széles körben elismerték, hogy a divatot és a haute couture-t, a populáris kultúra részévé tette.

 898px-rose_bertin_trinquesse.png

 

 

Rose Bertin

By Jean-François Janinet - Gazette Drouot, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44270356

 

Édesanyja ápolónőként dolgozott, édesapja korai halála után a család elszegényedett. Ő és testvérei szerény oktatást kaptak. 16 éves korában költözött Párizsba. Egy sikeres kalapkészítő mester mademoiselle Pagelle tanítványa lett.

1770-ben megnyitotta saját üzletét, amelynek a La Grand Mogol nevet választották. Versailles-ben gyorsan talált ügyfeleket a befolyásos nők körében. Bertin a királynő számára is bemutatta legújabb alkotásait. Órákat beszélgettek róluk, a királynő imádta ruháinak minden egyes részletét. A királynő bizalmasa és barátnője lett. Mivel a királynőnek tervezett ruhákat a francia arisztokrácia vezető divattervezőjeként gondoltak rá.

 825px-marie_antoinette_and_her_children_by_elisabeth_vigee-lebrun.jpg

 

A királynő Bertin által tervezett ruhában

By Élisabeth Louise Vigée Le Brun - Unknown source, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=150165

 

 

Tekintettel arra, hogy a francia divat vezető volt Európában, így az európai divat központi alakjának is számított. A Divatmagazinok megjelenéséig a divat „hírvivői” a divatbabák voltak. Voltak köztük egészen kicsik, mint egy játékbabák, voltak olyanok, amelyek fele akkorák voltak, mint egy ember és akkorák is, amelyek egy valódi ember méretét öltötték.

A királynő felkérte arra, hogy divatbábákat öltöztessen fel, amelyeket nővéreinek és édesanyájának Mária Terézia osztrák császárnénak. A királynő pártfogásával Bertin neve egyet jelentett a Versailles-i eleganciával. A francia forradalom után 1793-ban elhagyta Franciaországot és Londonba költözött.

Régi ügyfeleit az emigránsok között szolgálta ki, miközben divatbabái továbbra is keringtek európai fővárosok között. Még Szentpétervárra is eljutottak. Részben az infláció, részben a divat változása okán vállalkozása már soha nem lett a régi. Louis Hippolyte Leroy váltotta a szakmában, aki vezető divattervező lett. Bertin átadta vállalkozását unokaöcseinek, ő pedig visszavonult, 1813-ban bekövetkezett haláláig.

Bertin állítólag, amikor Marie Antoinette-nek 1785-ben bemutatott egy átalakított ruhát, azt mondta „Nincsen semmi új, kivéve azt, amit elfelejtenek.”

 

 

 

 

Trendi divat, divattrend 

A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban. Online magazinunkban olyan híreket, érdekességeket szeretnénk az olvasóink számára összegyűjteni, amelyek hozzájárulnak a mindennapi élet színesítéséhez. Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélek emelő pillanatok. Amikor egy ruhadarabot nem csak a funkciója, hanem az esztétikája miatt viseljük.

Kifejezzük saját egyéniségünket, érzésvilágunkat és a világról alkotott gondolatainkat. A divat feltétlenül uralkodik a ruházatban, de divatos lehet bármi, ami formai megjelenéssel bír, sőt divatos lehet még egy gondolat, elképzlés is. Szeretnénk, ha olvasóink olyan bejegyzéseket olvasnának, amelyek jobbá teszik a mindennapjaikat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://divattrend-trendi-divat.blog.hu/api/trackback/id/tr6317892861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása