Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Divattrend Trendi Divat

Hiszünk benne, hogy mindenkinek járnak a lélekemelő pillanatok

Naponta három-négy órát kell álmodoznom

2022. április 15. 08:44 - RottenBiller

különben elveszíteném a kapcsolatot saját magammal

divattrend-trendi-divat-marisol_escobar.jpg

 

By New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Hiller, Herman, photographer. - Library of Congress Prints and Photographs Division. New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph Collection. Link

 

A XX. században a képzőművészet új irányzataként, Angliában született meg a pop-art, az 50-es években, a következő évtizedben Amerikában is elterjedt. A pop a popular rövidítéséből keletkezett, népszerűt jelent. Lényegét Robert Rauschenberg amerikai művész fejtette ki:

Nem akarom, hogy a kép olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül.

A pop-art a minnepi életből merít: az utca, a lakás tárgyai, plakátok, képregények, jelszavak, valóságos tárgyakat változtatás nélkül újra előállítja a pontos másolatukat. Tájképként például üzemanyagtöltő állomást fest a pop-art művész, ha csendéletet, akkor konzervdoboz és Coca-Cola látható rajta, az emberi alakok pedig eszményképek filmsztárok vagy pop-énekesek, képregényhősök vagy a televízióból ismert személyiségek.

divattrend-trendi-divat-pop-art.jpg

By Photo file created by Tate Gallery: London -- Original artwork created by Eduardo Paolozzi (b:1924-d:2005) - Internet site: Tate Gallery Collection -- URL: Fair use, Link

Ez a fajta művészet mind tartalmát, mind kifejezésmódját tekintve érthető az emberek számára. Leghíresebb képviselője Andy Warhol, aki a hatvanas-hetvenes években politikai figurákat, filmsztárokat, híres márkákat használta fel alkotásaihoz.

 divattrend-trendi-divat-andy_warhol_and_tennessee_williams.jpg

By James Kavallines, New York World-Telegram and the Sun staff photographer - Library of Congress Prints and Photographs Division. New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph Collection. Link

Marisol Escobar venezuelai-amerikai világhírű művész, Párizsban született 1930-ban. 11 éves korában édesanyja öngyilkos lett, apja Marisolt egy New Yorki bentlakásos iskolába küldte. A lány mélyen traumatizált lett, de ez művészetét nem befolyásolta. Korán elkezdett rajzolni, gyakran nyert művészi díjakat. Az 1960-as években a pop-art kultúra tagja volt. Háromdimenziós portrékat készített.

1964-ben a Cosmopolitan magazinnak azt mondta, hogy

Naponta három-négy órát kell álmodoznom, különben elveszíteném a kapcsolatot saját magammal

A New York-i Vogue magazin online felületén olvashatjuk, hogy szeptember 5-ig látható a Marisol és Warhol elfoglalják New Yorkot című kiállítás Miamiban a Pérez Art Múzeumban. A kiállítás a művészek párhuzamos sikerét, művészi személyiségük kialakulását, a galériák közötti kapcsolatokban való ügyes navigálásukat és korai művészeti gyakorlatuk virágzását tárja fel 1960 és 1968 között. A kiállításon Marisol munkáinak kulcsfontosságú kölcsönzései láthatók jelentős globális gyűjteményekből, valamint ikonikus művek, ritkán látható filmek és archív anyagok a Warhol gyűjteményéből.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://divattrend-trendi-divat.blog.hu/api/trackback/id/tr2017808557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása